Uusi autojen päästömittaustapa ja sen vaikutukset autoverotukseen

Autojen päästömittaustapa muuttuu 1.9.2018. Mittaustavan muutoksella on vaikutuksensa autovalmistajien, maahantuojien ja autoliikkeiden toimintaan – ja viime kädessä autoveron kautta autoa ostavan Matti Meikäläisen kukkaroon.

Miten muutos vaikuttaa autoverotukseen?

Yksi merkittävimmistä muutokseen liittyvistä asioista on sen vaikutus autoverotukseen. Uusi WLTP-päästömittaus tuottaa auton kulutuksesta ja päästöistä tarkemmat ja paremmin todellisia arvoja vastaavat laskelmat. Myös autoon asennetut lisävarusteet vaikuttavat jatkossa auton Co2-päästöarvoihin ja näin ollen myös verotukseen.

Auton tilauspäivä määrittää sen, verotetaanko auto 31.8.2018 jälkeen vanhan mittaustavan mukaisella autoverotaulukolla vai uuden mittaustavan mukaisella autoverotaulukolla. Verottajan ehtojen mukaan auton verotuksessa voidaan käyttää vanhan mittaustavan mukaista autoverotaulukkoa, mikäli auto on tilattu tehtaalta ennen 31.8.2018 tai kauppasopimus on päivätty ennen kyseistä päivää.

Asiantuntija apunasi muutoksessa

Assistor on aktiivisesti mukana WLTP-asioita käsittelevissä autoalan työryhmissä ja haluamme olla omalla asiantuntijuudellamme helpottamassa autoalan toimijoiden arkea muutosvaiheessa.

Olemme kehittäneet autoveropalveluamme niin, että voimme simuloida autoveron molemmilla verotaulukoilla ja näin määritellä auton verotuksen toteutuvan verottajan ohjeistuksen mukaisesti alemman verotaulukon mukaisesti. Simulointi suoritetaan sopimuksen mukaan joko ennen ensirekisteröintiä, jolloin simuloinnin tulokset ovat mm. jälleenmyyjän tarkistettavissa Assistore-palvelustamme, tai vaihtoehtoisesti simulointi voidaan tehdä veroilmoituksen jättämisen yhteydessä. Maahantuojille toteutuneiden verojen ja simuloinnin tulokset ovat myös nähtävissä verkkopalvelustamme Assistoresta tai ne voidaan raportoida sopimuksen mukaan.

Huomioimme luonnollisesti verotuksessa myös autojen mahdolliset häntäluvat sekä ”punakilvet” eli esittelykäytön, jolloin autoverotus suoritetaan vanhan mittaustavan ja autoverotaulukoiden mukaisesti.

Mikäli jokin asia WLTP-muutoksessa ja sen vaikutuksissa autoverotukseen askarruttaa, olemme mielellämme avuksi!


Aki Karppinen
ICT- ja kehityspäällikkö, Assistor Oy Ab

PS. Myös autojen punakilvet isommallekin määrälle hoituvat näppärästi kauttamme, mikäli häntälupakiintiön määrät eivät riitä tarpeisiinne. Hakemukset ja punakilvet kannattaa kuitenkin toimittaa meille hyvissä ajoin ennen 31.8.2018.