Miten valitset parhaan varaosa- ja materiaalilogistiikkakumppanin?

Huomioi nämä viisi tekijää logistiikkakumppanin valinnassa

Luotettavan logistiikkakumppanin löytäminen voi olla aikaa vievää puuhaa. Hyvälle varaosa- ja materiaalilogistiikkakumppanille ei löydy välttämättä yhtä universaalia määritelmää, mutta kukaan tuskin väittää vastaan, jos kumppanilta toivotaan tehokkuutta, luotettavuutta ja nopeutta. Aina parempi, jos kaiken tämän saa vieläpä kilpailukykyiseen hintaan.

Erityisesti autokorjaamoille on tärkeää, että logistiikkakumppani pystyy toimittamaan varaosat perille mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti. Tällöin korjaamot voivat tarjota parasta mahdollista palvelua asiakkailleen, eli autonomistajille.

Kun olet valitsemassa tarpeisiisi sopivaa varaosa- ja materiaalilogistiikkakumppania, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

1. Toimitusaika ja luotettavuusNopeus on valttia toimitusajoissa. Valitse siis itsellesi kumppani, joka kykenee ripeisiin toimituksiin. Suomi on maantieteellisesti pieni maa, mutta tavaran kulkeminen paikasta toiseen saattaa kestää täällä yllättävänkin kauan. Parhaat logistiikkatoimijat pystyvät vastaamaan tähän haasteeseen toimittamalla tuotteet perille hyvin nopealla aikataululla.

Nopeimmilla palveluntarjoajilla toimitus onnistuu pääkaupunkiseudulla alle tunnissa ja noutoasiakkailla jopa alle 15 minuutissa. Joillakin toimijoilla on käytössä myös ympärivuorokautinen varaosapäivystys, joka auttaa merkittävästi erityisesti kiiretilanteissa.

Nopeuden lisäksi erittäin tärkeää toimituksissa on luotettavuus. Asiakkaan pitää pystyä aina luottamaan siihen, että lähetys on perillä sovittuna aikana.

2. Varaston sijainti
Tehokasta ja nopeaa logistiikkakumppania etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä palveluntarjoajan varasto sijaitsee. Joillakin toimijoilla varasto saattaa sijaita ulkomailla, mikä todennäköisesti pidentää tuotteiden toimitusaikaa.

Suomessa varastoaan pitävät toimijat pystyvät toimittamaan tuotteensa perille luultavasti nopeammin. Vaikka varasto olisikin Suomessa, ei se automaattisesti tarkoita nopeita toimitusaikoja, sillä esimerkiksi varaosat saapuvat logistiikkatoimijoille tyypillisesti muualta Euroopasta. Tämän vuoksi sinun kannattaa selvittää, miten usein palveluntarjoajasi näitä toimituksia saa. Jos logistiikkakumppanillesi tulee varaosatoimituksia muualta Euroopasta vain harvakseltaan, tarkoittaa tämä automaattisesti pitempiä toimitusaikoja myös sinun suuntaasi.

3. Pitkäaikainen kokemus alalla

“Kokemus tuo varmuutta” -sanonta pätee myös logistiikka-alalla. Mistä kokeneet toimijat sitten tunnistaa? Pitempään logistiikka-alalla toimineilla on usein esittää erilaisia sertifikaatteja ja laatumittareita osoituksena ammattitaidostaan. Näitä voi etsiä esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta tai niistä voi kysyä suoraan yrityksen yhteyshenkilöltä.

Kokeneemmilla toimijoilla on usein syvempi, jopa kymmenien vuosien tuntemus logistiikka-alasta ja he pystyvät kokemuksensa kautta palvelemaan asiakkaitaan paremmin. Pitkän kokemuksen avulla pystytään varmistamaan se, ettei korjaamosi asiakaslupaus vaarannu.

4. Palveluiden räätälöitävyys ja asiakaslähtöisyys

Jotkut logistiikkatoimijat tarjoavat asiakkailleen tietynlaisia kiinteitä paketteja. Jos sinun tarpeesi eivät näiden pakettien tai tiettyjen raamien sisään asetu, on edessäsi ongelma. Monipuoliset logistiikkayritykset voivat räätälöidä palvelunsa niin, että ne hyödyttävät juuri sinun tarpeitasi. Asiakaslähtöiset yritykset pystyvät mukautumaan muuttuviin tarpeisiisi ja saat tällöin parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Asiakaslähtöisyyteen kuuluu myös yhteistyön jatkuva kehittäminen. Alan parhaimmat toimijat kehittävät aktiivisesti kilpailukykyään ja prosessejaan niin, että niistä on hyötyä sekä asiakkaille että itse yritykselle.

5. Monipuolisuus

Jos haluat tehostaa toimintaasi, kannattaa sinun valita monipuolinen logistiikkakumppani, joka pystyy tarjoamaan sinulle saman katon alta myös muita palveluita. Autokorjaamot voivat tarvita varaosa- ja materiaalipalveluiden lisäksi esimerkiksi rengas- ja varastohotellipalveluita, noutoasiakaspalveluita sekä paluulogistiikkapalveluita. Monipuolisen ja kokonaisratkaisuja tarjoavan logistiikkakumppanin valinta on kustannustehokasta ja säästää myös logistiikan päästöjä.